banner_boeken
Boeken
Shadow

Keuzemenu: Startpagina  of Tips & Tricks

Misschien dat je het niet verwacht maar ik ben iemand die geen opleiding hebt genoten. Al mijn kennis heb ik van zelf doen, goed naar andere ervaren keramisten luisteren, internet,  en …. boeken lezen! Het voordeel van boeken vind ik dat je kunt lezen, terug bladeren en opnieuw lezen. Heerlijk, helemaal op je eigen tempo. Ik ben namelijk niet echt snel van begrip…… Let wel op, de punten die ik de boeken gegeven heb, is vanuit wat ik verwacht van een boek.

Al de boeken die ik heb gelezen heb ik eens onder elkaar gezet. Met sommige ben ik nog bezig, andere heb ik al uit. Maar dat staat er dan wel bij. Prijzen kunnen varieren, ik zou eens rondzoeken op internet.

 

Rakuvaria 2

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 Bol.com: € 39,50

Een heel fijn boek met een lichte humor. Onmisbaar voor de beginnende en misschien ook wel ervaren raku stoker. Ik heb deze twee (2 en 3) gekregen omdat ik ooit nog eens met raku wil beginnen. Nou, het steekt je inderdaad aan om te beginnen.

Ik heb Ed knops zelf eens gesproken en ik voelde de passie. En dat zie je terug in het boek. Er staan glazuurrecepten in, hoe je verschillende ovens kunt bouwen en een stuk over handvormen. Een goed en eenvoudig boek. Het boek leest enorm gemakkelijk! Het is de basis voor raku stoken.

Rakuvaria 2

Rakuvaria 3

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 Webshop Rakuvaria: € 40,10

Ook weer een fijn boek om te lezen. Ed bespreekt een aantal bijzondere rooktechnieken. Ook worden er andere kunstenaars aan het woord gelaten die hun raku technieken verklaren. Opnieuw vind je hier ook weer een aantal glazuren en uitleg hoe je met de tang het beste voorwerpen uit je oven kunt halen. Dit boek is een hele goede aanvulling op Rakuvaria 2. Rakuvaria 3
 

Scheikunde voor Dummies

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 Bol.com: € 57,10

Wat een grappig boek om te lezen! In hele eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd hoe scheikunde in elkaar zit. Het is een goed boek voor mensen die niets of niet veel van scheikunde af weten en toch glazuur willen gaan ontwerpen.

De kennis die je opdoet in dit boek, maakt de materie in andere boeken begrijpelijker. Het boek leest enorm gemakkelijk. Zeer geschikt voor de beginnende glazuurontwerper en voor iemand die graag meer van scheikunde af wil weten.

Scheikunde voor dummies

 Gevelstenen boetseren

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 zster fill 42x40 zster fill 42x40 z Tweedehands ong € 15,00

Ik heb dit boek gekocht omdat ik regelmatig grote plakkaten maak. Het boek beviel me waar het gaat om het maken van grote platen, waarvoor de schrijfster een slimme techniek voor heeft ontwikkeld. Maar daar blijft het dan ook bij.  

Ze schildert de gevelstenen in plaats van te glazuren en bakt de steen daarom dus ook op lage temperatuur. Ik had graag wat glazuur technieken gezien, maar helaas. Nee, dit boek valt me tegen.

Gevelstenen boetseren
 

  Keramische Glasuren 2

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 z Bol.com: € 24,99

Barstens vol met recepten maar helaas in het Duits. Ja, sorry, maar ik ben de Duitse taal niet goed machtig. Ondanks de Duitse taal, leest het boek ook niet heel gemakkelijk.

Niet bij alle recepten staan afbeeldingen, maar voor de gevorderde ontwikkelaar van glazuur lijkt mij dit boek zeker een aanrader. Zoals je begrijpt, ben ik er nog in bezig….

Keramische glasuren 2

   The Complete Guide to Mid-Range Glazes

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 Bol.com: € 26,99

Tja, één van m’n favoriete boeken. Ik ben er nog in bezig en het is wel in het Engels. Maar wat geeft John een fijne uitleg! Tevens een goede uitleg van grondstoffen. Vrijwel alle glazuren zijn voor cone 4 tot 7 (1186 tot 1240 graden). De grondstoffen worden ook duidelijk uitgelegd.

Als je de Engelse taal redelijk machtig bent, dan zou je het moeten lukken. Het leest heel gemakkelijk. Maar nu heeft het boek al 5 punten gewonnen van me!

The Complete Guide to Mid-Range Glazes
 

  Professionele Keramiek technieken.

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 Bol.com: € 19,95

Zorg dat je dit boek in huis hebt. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Er is weinig wat niet behandelt wordt in dit boek, alles kom je wel tegen. Onderwerpen zijn o.a. draaien, handopbouw, slabopbouw, zeefdrukken en glazuren. Ook voor je cursisten is dit een aanrader. Het leest makkelijk en er staan veel afbeeldingen in. Het boek is vertaald vanuit het Engels.

Eén van de schrijvers, Duncan Hooson, is opgegroeid in Stoke-on-Trent, de thuisbasis van de keramische industrie in Engeland.

Professionele Keramiek technieken.

Handboek voor glazuren

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 zPrijs: onbekend

Heel interessant boek maar stevig om te lezen (daarvoor geef ik 4 punten). Je moet al wat scheikunde afweten, wil je dit boek begrijpen. Niettemin nuttig, maar sommige dingen schijnen al weer wat verandert te zijn, volgens een aantal keramisten. Ik heb ze nog niet ontdekt.

Veel uitleg over grondstoffen en hoe hij tot bepaalde recepten is gekomen. Ook de manier van glazuurproeven maken komt aan bod. Het bestaat uit 275 bladzijde maar dan ook met boordevol informatie.  Vertaald uit het Engels.

Handboek voor glazuren
 

Glazuurgids voor de pottenbakker

ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40ster fill 42x40 zBol.com € 45,00 

Mooi boek over glazuren zelf maken, zowel aardewerk als steengoed. Er staan 700 recepten in met afbeeldingen. Door de vele afbeeldingen is het kleine verschil van grondstoffen mooi te zien. Alleen staan er ook loodrecepten tussen, daarom geef ik 4,5 punten.  

Voor diegene die wil beginnen om zelf glazuur te maken, is het een mooi naslagwerk. Ook wordt er gekeken naar de manier waarop je glazuur kan aanbrengen en welke veiligheid je moet nemen om glazuur te verwerken.

Handboek voor glazuren