U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / Glazuur samenstellen

Glazuur samenstellen

Echt een aanraden. Weet je niet hoe te beginnen? Onder het kopje "glazuren" onder "Tips & tricks" staan een tweetal transparante glazuren die goed bruikbaar zijn als basis voor je toekomstige droom glazuren. Ik ben ook zo begonnen, en in de loop van de tijd ben ik daardoor materiaal beter gaan begrijpen en kan ik het beter manipuleren.

Mijn eerste advies is, als je wil gaan spelen, ga eerst de twee transparante basis glazuren testen. Komen ze mooi helder uit de oven, dan weet je hoe je basis er uit ziet. Daarna gooi je gewoon een paar leuke componenten (zoals kolbaltoxide en koperoxide) erbij en je hebt een kleurtje! Goed, wat heb je nodig om glazuur samen te kunnen stellen:

 Een weegschaal

Ik gebruik een Servo Balans, deze is heel nauwkeurig en rekent tot 0,01 gram, vanaf de 0.05 gram. Zo kan ik kleine porties maken om te testen. Kijk eens op Marktplaats voor een mooie tweedehandse, zo heb ik de mijne ook gevonden. Goede merken zijn o.a., Kern, OHAUS, Metler en Vibra.

Ze hoeven niet gekalibreerd te zijn. Wijkt een weegschaal 1 gram af, dan zal deze dat voor alle grondstoffen doen. Uiteindelijk maak je een percentage som van je glazuur.

je hebt ook naamloze weegschalen maar het nadeel vindt ik dat deze teveel afwijken. In het begin heb ik daar ook mee gewerkt. Als je de weegschaal alleen maar aantikte, was het gewicht al anders. Uiteindelijk, als je afmeet op zo een kleine schaal, gaat elke milligram meewegen.....

Kern weegschaalKern weegschaal

 Containers

Ik heb elke grondstof in containers zitten met een schroefdop. De hoofdgrondstoffen zoals kalk, krijt, nepheline syenite, veldspaat en zo, zitten in grote, 5 of 3 kilo containers. De bijstoffen heb ik in halve kilo of kleinere containers zitten.

De containers die ik heb, komen van mijn bonuszoon af. Die doet aan fitness en koopt dan vaak grote bussen van XXL Nutrition. Geweldige containers! Maar voor kleinere voorraadbussen kijk ik bij de apotheek. Niet duur en mooi uniform. Ik heb daar al de bussen voor m`n pigmenten gehaald. De andere grondstoffen zitten in glazen potten waar vroeger eikeltjeskoffie in gezeten heeft.

Liefst niet in metaal o0pslagbussen, grondstoffen kunnen een reactie aangaan met metaal. En de bussen moeten wel tegen een stootje kunnen. Veiliger bij het vallen….

 Kleine potjes

Dat is voor je recepten. Ik doe meestal vijf of meer proefjes. Dus elk recept krijgt z`n eigen potje. Tegenwoordig gebruik ik daarvoor de bakjes van IKEA met de klik deksels. Eerder gebruikte ik de bakjes waar de pastasauzen van de AH in zaten. Hoe ik het verder doe met het afwegen en zo, zie je verder op onder het kopje  “Glazuursamples maken”.

 Zeef

Elk glazuur zeef ik, behalve effect glazuur of glazuur met grove bestanddelen. De blauwe zeef (mesh 80) heeft mijn voorkeur. Het zorgt er ook voor dat je glazuur makkelijker smeert!

Proefplaatjes (samples)

Een proefplaatje op een standaardEen proefplaatje op een standaard

Uiteindelijk de samples. Omdat ik van orde houd, maak ik altijd dezelfde maat samples. Daar zit een reliëf in, om te kijken hoe m`n glazuur zich gedraagt op randen en korte reliëf, om te zien wat het glazuur met korte randjes doet (zie afbeelding). De samples zijn 5 cm bij 8 cm. Ik plaats ze op een standaardje dat ik ook zelf gemaakt heb. Zo staan ze onder een hoek van 70 a 80 graden waardoor, als de glazuur niet stabiel is, deze gaat lopen. Zo weet ik bijna alles wat ze doet in de oven.

Het voordeel van dezelfde samples, is dat ze netjes in een bak passen. Ook weer mooi en duidelijk te overzien. Al de proefjes staan ook genoteerd in een Excell sheet.

Voor het maken van de samples heb ik van koper een rechthoekige mal gemaakt. Met deze kan ik er in een korte tijd een hoop snijden. En dan met een stempel m`n logo plaatsen en de korte reliëf stukjes maken. Aan de ene kant (waar het logo zit), gaan er drie lagen op en aan de andere kant twee laag.

Sommige componenten zijn gevaarlijk. Maar elke grondstof is gevaarlijk als je de stof inademt. En veel oxides worden opgenomen door de huid. Dus, voor je eigen veiligheid, werk met een schone tafel, handschoenen (beste is latex, ziekenhuishandschoenen) en een mondkapje. Eet of drink niet tijdens het bereiden van je glazuur.

Zoals ik ook al eerder heb aangegeven, grondstoffen in een gesloten kast opslaan met waarschuwingsstickers op de deuren. Zijn grondstoffen extreem gevaarlijk (zoals antimoonoxide) plak daar dan een waarschuwing stickertje met een doodshoofd op, zoals hiernaast. Laat je studenten deze niet zonder toezicht gebruiken.

U bent gewaarschuwd!