U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / Welke klei kan ik het beste gebruiken?

Welke klei kan ik het beste gebruiken?

Je hebt vele soorten klei. Witte of bruine klei, veel of weinig chamotte. Mijn advies, beperk je tot een paar soorten. Ik gebruik er drie, maar twee daarvan zijn mijn favoriet. De 254 en 747 van G&S, voorheen Creaton. En soms de 264. De 254 gebruik ik voor werk waar ik details in wil verwerken, deze heeft bijna geen chamotte en is ook goed te gebruiken als draaiklei. De 474 heeft wel chamotte en is goed om groot en snel werk op te bouwen. Beide kleien zijn, als je ze hoog stookt, geschikt als steengoed. Alleen heeft de 254 iets de neiging om te vervormen.

Chamotte in klei heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat je sneller kunt opbouwen omdat het steviger is dan klei die geen chamotte heeft. Het kan ook veel beter tegen thermische schokken (van heet naar koud), zonder dat het barst. Het heeft ook een nadeel. Je kunt minder met details werken en polijsten vergt ook een handigheid. Je zult sneller krassen krijgen in de klei door loszittende chamotte.

Jou klei!

kleiVerschillende soorte klei

Klei leer je pas kennen als je er een langere tijd mee werkt. Spring niet van de ene naar de andere klei. Dat gaat niet werken. Kies niet een andere soort omdat het goedkoper is of omdat ze niets anders hebben. Klei is de basis van elk ontwerp wat je maakt. Daarmee is het eigenlijk het belangrijkste bestanddeel van je werk, van je kunst. Alles gaat een verbinding met je klei aan, je glazuur en voor mij ook m`n ijzer.

Op een gegeven moment leer je zelf wat de klei niet kan en wat het juist goed doet. In het begin schreef ik dat ik merkte dat m`n 254 iets wil gaan vervormen op hoge temperatuur. Dat weet ik alleen omdat ik er al zo lang mee om ga. Ik heb inmiddels ook geleerd hoe de vervorming tegen te gaan. Als jij doorgaat met je klei, zal je dat ook allemaal leren.

 

 Kies dus een merk klei, of in ieder geval klei die wel steeds leverbaar is. Misschien kost het wel twee of meer euro per pak maar dat zie je terug aan het eind van je werk. Wees op de hoogte van wat er in zit, zo weet je of je klei consistent is. En blijf dan een langere tijd bij deze klei om hem goed te leren kennen.

 Voor en nadelen van kleisoorten en verdere tips

Kies een klei die je kunt stoken. Het heeft geen zin om porselein te kopen als je niet hoog genoeg kunt stoken, snap je? Kies geen gekleurde klei als je het gaat glazuren. Over bruine klei kun je nauwelijks wit zetten terwijl witte klei wel goed bruin te maken is.

Klei kun je het beste bewaren op een donkere, droge en koele plek. Wel vorstvrij bewaren en zorg dat de verpakking heel blijft! Ga je ermee aan de gang, dan is het beste om de klei in een grote emmer met deksel te bewaren. Ik doe de klei in de emmer uit het plastic. Het plastic zit in de weg en voorkomt dat klei gelijkmatig vochtig blijft.

Is je atelier niet vorstvrij en bewaar je daar je klei, dan kun je je klei onder een elektrische deken leggen. Het zal dan niet bevriezen. Of gebruik een oude koelkast. Dat gaat ook prima.

Klei waar schimmel op staat is geen probleem. Veeg het eraf of laat het erop.

Klei die bevroren is geweest, langzaam laten ontdooien zonder verpakking in een gesloten box. Het zal wel minder plastisch zijn.

Klei die uitgedroogd is, verkruimel je tot zo klein mogelijke brokken en laat je in een laag water staan zodat de klei onder water staat. Na een aantal dagen haal je er wat uit en kijk je of het te kneden is. Zo niet, laat je het weer een aantal dagen staan. Zo wel, dan giet je het water af en probeer je het op een gipsplaat te drogen tot een substantie wat het ongeveer was (en wat je fijn vindt). Het zal minder plastisch zijn en men schijnt er wel eens kaolin bij te doen om het meer plastisch te maken. Maar daar heb ik geen ervaring mee.

Tot slot:

Verschillende kleisoorten van G&S.Verschillende kleisoorten van G&S.wbb fuchs k110 flagstone spikkel fijnwbb fuchs k110 flagstone spikkel fijn