U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / Glazuur aanmaken

Glazuur aanmaken

Een beetje water bij de poeder en klaar……. Ja? Nee. Glazuur aanmaken vereist wel wat meer, maar moeilijk is het niet. De meeste glazuren die je in de winkel als poeder koopt, maak je aan met gewoon water. Er worden wel eens adviezen gegeven om er Pehatine of CMC (lijm) in te doen. 

Bij kant-en-klaar poeder kun je dat beter niet doen. Dus niet al bij voorbaat (of automatisch) lijm toevoegen bij je glazuur. Vaak zit er al lijm in en teveel kan juist problemen geven bij het opbrengen en stoken van glazuur.

Als je glazuur aanmaakt, houd het dan op bijna de dikte van room. Staat er op de verpakking een andere bereidingswijze, houd die dan aan. Zorg dat er geen klonten inzitten. Roer het glazuur met een harde kwast, daardoor vermaal je alle klonten. Het beste is om je glazuur een nachtje te laten staan. Elementen die kleidelen aan boord hebben, zoals kaolin en Ball Clay, hebben een poosje nodig om het water in zich op te nemen.

Maak je regelmatig poeder glazuur aan, dan is het verstandig om het droog gewicht en het nat gewicht te noteren. Als de uitkomst je dan bevalt, dan kun je die verhouding steeds weer gebruiken met uiteindelijk hetzelfde resultaat. Een dunnere laag geeft een andere uitkomst dan een dikke laag. Tenslotte is het beste als je een zeef gebruikt, zeef maatje 80 is voldoende. Maar dat kan alleen met glazuur waar geen kristallen of grove bestanddelen in zitten. Doordat je een zeef gebruikt, wordt het ook nog eens beter smeerbaar.

Glazuur zeef, blauw is 80 meshGlazuur zeef, blauw is 80 mesh

Toevoegen?

Heb je dan toch nog problemen met kwasten, dan kun je een beetje Pehatine toevoegen. Voeg dan een beetje puur toe, maar zorg wel dat je het goed door de glazuur heen roert. Pehatine zorgt ook voor een betere smeerbaarheid. Je kunt ook glycerine gebruiken. Dat zorgt dat het water wat “dikker” wordt waardoor de scherf niet zo snel het vocht uit je glazuur zuigt.

Met CMC en Peptone heb ik geen ervaring, dus daar voeg ik niets van toe. Het is wel goedkoper dan Pehatine. Beide toevoegingen verdwijnen uit het glazuur voordat het vloeibaar wordt. Het heeft geen nadeel voor het glazuur. Alleen, glazuur met Pehatine kun je niet langer dan een half jaar bewaren. Na een half jaar vloeit het niet meer goed uit en is de kans dat je glazuur gaat "vlokken" heel groot. Maak dus niet te veel aan.

Bij potjes glazuur die uitgedroogd zijn, kun je in eerste instantie wat water toevoegen. Roeren en weer een poosje laten staan. Dan krijgt het glazuur de tijd om het water op te nemen. Na een aantal dagen weer even kijken en eventueel weer water toevoegen en roeren. Tot het uiteindelijk weer lekker smeuïg wordt. Het kan zijn dat sommige glazuren niet goed de verbinding aangaan met water. Dit merk je vooral wanneer je glazuur als kleine bolletjes op je kwast blijft zitten. Of dat het op de scherf gaat "bladeren". De kans is groot dat het dan gevlokt is. Bij kristalglazuren is de kans ook dat je kristalvorming krijgt door het te lang staan. Even verwarmen alla au be marie of er warm water bij voegen. De kristallen lossen dan op. Het water wat ik gebruik is gedemineraliseerd. Hier hebben we last van veel kalk in het drinkwater en dat heb ik liever niet in m`n glazuur.

Tot slot:

Gedestilleerd/  gedemineraliseerd water Gedemi- neraliseerd waterPehatine, onterecht als wondermiddel gezien.Pehatine, onterecht als wondermiddel gezien.