U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / Een expositie opzetten

Een expositie opzetten

Eindelijk is het zover. Je hebt mooi werk gemaakt en je wilt het graag aan de wereld laten zien. Maar hoe doe je zoiets? Ik kan je alleen mijn ervaring vertellen, hoe ik zoiets doe. Ik hoop dat je er wat aan heb. Ik zelf sta ongeveer 4 keer in het jaar op een expositie. Tegenwoordig maak ik groot werk en dat kost veel tijd om op te zetten.

Voorbereidingen

Begin bij het begin. Heb je voldoende om te laten zien? Hoe denk je, dat jouw werk het mooiste uitkomt? Ga daarvan uit. Probeer de ideale situatie te creëren. Daar bedoel ik mee of je sokkels gaat gebruiken, welke kleur doek het mooiste is, dat soort dingen. Tijdens het ontwerp van je kunststuk is het goed om na te denken waar en hoe je werk het er mooiste uitkomt.

Ik gebruik vrijwel altijd sokkels die mijn werk op heuphoogte zetten. Ik heb ook groot werk (zoals je op de foto ziet), dus daarop heb ik ze gebouwd. De kleur is ook weer passend bij m’n werk en is neutraal. Het gaat immers  om wat er op staat.... Als je "Illusion" en "(R)evolution" ziet, die twee hebben geen sokkel nodig en staan op zich zelf. Op zich zijn die twee, en ik heb er nog een paar, al een "centerpiece".

Als de mogelijkheid er is, ga eerst even kijken en bedenk hoe je je werk zou verdelen over het terrein. Maak desnoods een plattegrondje. Ik ga altijd van te voren even kijken. Zo kan ik alvast een idee ontwikkelen van de opstelling.....

De sokkels in actie. De kleur van de sokkels heb ik zo neutraal mogelijk gehouden.De sokkels in actie.

Ook is het handig om foldermateriaal of in ieder geval, visitekaartjes te hebben waarop je website, eventueel Facebook pagina, mailadres en naam staat. Het is handig iets hebben waardoor bezoekers je kunnen bereiken. Bij de exposities van 2022 heb ik een bord gemaakt waarop ik "Sauda" in meerdere afbeeldingen toonde. Heb je werk gemaakt die je niet kunt meenemen, dan is dit altijd een goed idee! Meld ook op je Facebook pagina en op je website waar en wanneer je een expositie hebt.

Op een markt

Daar ben je wat gebonden aan de ruimte die je hebt. Meestal heb je alleen een kraam met misschien maar een meter naast je kraam. Hoe pak je dat aan? Ik gebruik voor een markt alleen maar een donkere doek over de tafel heen. Gebruik doeken met een effen kleur.

Onder het doek verstop ik een kleine sokkel voor werk of standaardjes. Bij Cranenbroek heb je van die metalen knijpers (zie foto), das handig voor posters en ook om je doek vast te zetten. Heb je stroom nodig? Kijk dan of het leverbaar is. Wil je muziek afspelen, dan zul je dat ook in overleg moeten doen met de marktbeheerder. 

Het voordeel van een markt is dat je dit al thuis kan uitproberen. Een standaard marktkraam is vier meter lang bij een meter diep. Thuis op de grond kun je dus al uitproberen hoe dat staat. Maak het niet te vol. De kunst hiervan is het weglaten. Meestal lopen mensen langs je kraan. Als je die te vol heb, verliezen mensen het overzicht.

Zorg ook dat je duidelijk bent en liefst je prijzen bij je werk neerzet. Kijk dus van te voren wat je graag zou willen hebben voor een werk en maak daar alvast prijskaartjes voor. Ook hier geldt, maak je zelf duidelijk bekend met visitekaartjes en afbeeldingen waarop je gegevens zoals adres goed zichtbaar zijn. Zorg ook dat jij representatief bent. Kijk mensen aan en verstop je niet achter een telefoon of boek. Maar wees ook niet te opdringerig. Zoek het balans tussen deze twee zonder afbreuk te doen aan wie jij bent.

Boerenmert 2018, voor onze deur. Beter kun je niet hebben!Boerenmert 2018, voor onze deur. Beter kun je niet hebben!

De dag ervoor...

Loop alles zorgvuldig door. Heb je alles ingepakt? Alle papierwerk op één plaats? Past het in de auto? Moet je nog een aanhanger huren? En probeer ook rust te nemen, op tijd te slapen. Veel dingen heb je ook niet in de hand, het weer en het publiek.

Zogenaamde "snelkratten"Zogenaamde "snelkratten"

Inpakken van je materiaal is een apart dingetje. Ik maak meestal zogenaamde “snelkratten” (zie foto). Die bestaan uit een aantal latten met een scharnier van een draadeind zodat het werk ook makkelijk er uit te halen is. En zo makkelijk te maken!

Handig is om er een houten handvat op te schroeven of iets waaraan je het kunt vasthouden. Zo durf ik het rustig op een aanhanger in te pakken. Maar dat doe ik alleen met groot werk. 

Kleiner werk gaat in plastic kratten die je in elkaar kunt schuiven als ze leeg zijn. Het keramiek pak ik in doeken en leg ze dan in het krat. Het gaat erom dat het keramiek niet langs elkaar gaat schuiven, je krijgt dan lelijke plekken op je glazuur.

Als extra heb ik een krat met touw, klemmen, papier, plakband, enz mee. Maar ook plastic zeilen, de doeken natuurlijk en een pin aparaat? O ja, ik gebruik een pin apparaat van Zettle. Super!

Vinklijst:

◊ verlengsnoer, haspel?
◊ doeken en ander presentatiemateriaal?
◊ reclame materiaal? (visitekaartjes, folders…)
◊ drinken en eten?
◊ brede glimlach?

Misschien raar om drinken en eten te noemen op een markt. Maar het zou goed kunnen dat je helemaal geen tijd hebt om eten en/of drinken te halen. Dan ben je blij dat je wat bij je hebt. Meestal moet ik echt tijd tussendoor vrijmaken om te eten... heerlijk!

Op locatie

Neem ruim de tijd om op te bouwen. Haastige spoed maakt keramiek brokken…. Laat je niet afleiden door mensen om je heen. Op zo`n dag is het altijd wat hectisch. Heb je een expositie, zet je werk dan alvast in de buurt waar je het wil hebben en pak het later uit. Alles op een hoop zorgt voor een verlies van overzicht. 

En dan gaat het los!

Tja, genieten! Dat moet je doen. Mensen zien het aan je! Ik krijg vaak te horen dat ik zo gepassioneerd overkom. Ja, en dat moedigt mensen aan naar je te luisteren. En het leuke is al de “Ooo” en “Wow!” in ontvangst te nemen……. S`avonds hou ik vrij. Meestal zijn mijn vrouw (ja, die gaat ook altijd mee) laat thuis en hebben we echt wel de avond nodig om bij te komen. Zorg dat je noteerd wat er die dag niet goed ging. Er is altijd ruimte voor verbetering!

Heel veel succes!