U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / 3) Een druppel maken

Deel 3 van 3

Deel 3: Een druppel maken

Ik ga ervan uit dat je de schaal in deel 2 al gemaakt heb. Zo niet, begin dan eerst aan deel 1. Dan is het ook handig als je de mal hebt gemaakt. De tekening en handleiding vind je onder de knop “Documentatie”.

De mal maak je het makkelijkst van 3mm of 5mm multiplex. Geen spaanplaat, dat breekt te snel en kan niet tegen vocht. Wil je het van dikker hout maken, dan is dat geen probleem. Maar er moet wel mee te werken zijn, snap je? Goed , wat hebben we nog meer nodig……

Nodig:
♦ de mal met de kleischaal
♦ plaat hout
♦ de mal
♦ draaischijf
♦ lang stuk rondhout (hier te zien met een houten bal)

♦ lomer
♦ houten mes
♦ platte mes
♦ staalkwast
♦ plantenspuit
♦ slaghout (niet op de foto)

Wat hebben we nodig?Wat hebben we nodig?

Klaar? Af!

Eerst de schaal maar eens op de draaiplateau plaatsen, dat is makkelijker met het verder bouwen van de druppel. Omdat we de schaal al eerder gemaakt hebben, is het goed mogelijk dat de rand een beetje uitgedroogd is. Omdat we er nieuwe klei op doen en dat goed willen laten hechten, krassen we de bovenrand, waar we een nieuwe rol op gaan leggen, in en maken deze met de planten spuit wat vochtig. Dan maken we rollen. Dit is in deel 1 besproken. Maar ik neem aan dat je die al doorgenomen hebt....

Zo niet, bekijk deze dan even eerst..

De schaal al ingekrast De schaal al ingekrast

1) Dit hebben we ook al eerder besproken, maar toch ff handig. Met het houten mes smeer ik de top van de rol naar beneden. Zo krijg je een stevige verbinding. Met de duim van de rechterhand druk ik de rol aan. Zie de afbeelding rechts.

Rol aanbrengen op de schaal

2) Dit doe ik ook aan de binnenkant. Maar dan met het platte mes. Met mijn linkerhand vang ik de druk van m`n platte mes op.

Zie de afbeelding rechts.

Aandrukken van de rol op de schaal

3) Met elke start aan een nieuwe laag (of rol) is het van belang dat de rol in het begin goed aansluit aan het eind van de al gelegde rol. Je wil immers geen lucht in je keramiek hebben. Smeer het goed aan en maak de bovenkant van de nieuwe rol gelijk met de al gelegde rol.

De rol aangedrukt

4) Na het leggen van iedere rol, smeer ik de buiten- en binnenkant aan. Het is belangrijk dat je de vorm goed in de gaten houdt, en dat kan alleen als je de vorm aansmeert. Tevens is het handiger voor als je de mal voor de druppel er tegen aanhoudt. Als het dan niet is aangesmeerd, kun je nooit de vorm goed bepalen.

Aansmeren van de druppel

5) Omdat de vorm van de druppel rond is, zul je ook met de lomer wat moeten manipuleren. Je kunt de lomer wat buigen, hij is wat flexibel. Dat doe je door de duim in het midden van de lomer te houden. Aan de achterkant zet je links en rechts van de duim, je wijsvinger en je middelvinger. Als je druk zet op je duim, zie je dat de lomer wat doorbuigt. Zet je je wijsvinger en middelvinger verder van je duim af, dan wordt de bocht in de lomer wat minder scherm. Zo kun je de lomer manipuleren en aanpassen aan de bocht van de druppel. Ook gebruik ik het slaghout om de vorm die ver buiten de lijn ligt, aan te slaan en weer naar binnen te brengen. Dit gedeelte met de lomer en het slaghout vergt oefening

Het buigen van de lomerHet buigen van de lomer

De mal

6) Om te zorgen dat de druppel er toch een beetje als een druppel komt uit te zien, gebruiken we de mal die we al eerder gemaakt hebben. Omdat mijn mal aan de zijkant rond is, kan ik m`n mal niet refereren aan de kom. Mijn referentie is dus de plaat hout die onder de kom ligt. De vorm van de druppelmal is dus haaks gemaakt op de plaat hout die er onder ligt.

Je houdt de mal tegen je kleiwerk aan en zorgt dat je kleiwerk aansluit, door voorzichtig te drukken aan de binnenkant van de druppel tegen de mal aan. Niet te hard drukken want dan druk je de klei in de mal. Nu snap je ook dat je druppel al redelijk glad moet zijn. Zo is het makkelijker om de vorm er in te houden.

De mal voor de druppelDe mal voor de druppel

De top

Goed, de top. Eerst maken we een kegel van klei. Zie op de foto hoe ik hem gerold heb. Zie rechts/onder.

De top, deel 1

Het hoeft niet perfect! Om de kegel niet te dik te maken, druk ik met m`n vinger er een holte in. Zie rechts/onder.

De top, deel 2

De top krassen we in en drukken dan de kegel op z`n plek. Inkrassen en aansmeren met een lomer! Zie rechts/onder.

De top, deel 3

Bijna....

Omdat de druppel al een poosje in de mal zit, gaat deze aan de onderkant, aan de rand van de mal, uitlopen. Klop deze voorzichtig aan met het slaghout. Probeer de mal niet te raken, je wil liever geen gips in je werk hebben...

Laat de druppel een dag of twee aan harden in de mal, in het plastic. Door dat er lucht in de druppel zit opgesloten, komt dat een beetje onder druk te staan door het licht krimpen van de klei. Hier kun je mooi gebruik van maken als je een paar dagen later de druppel in vorm brengt.

Hoe breng je de druppel in vorm? Met een lomer. Dit is mijn favoriete onderdeel. Met lekkere rustige muziek op de achtergrond is dit als meditatie voor mij. Je weet hoe een druppel er uit ziet. De rug van de druppel is geglooid. Kijk horizontaal langs de rug van de druppel en maak zijn/haar rug mooi vloeiend. Ik ben hier meestal wel een uur mee bezig. Op m`n gemak, kopje koffie, muziekje.......

Nu nog de druppel uit de malNu nog de druppel uit de mal

Wakker worden! Gniff. Is de bovenkant van de druppel naar je zin, dan berg je hem weer op totdat de druppel goed stevig maar leerhard is. Haal de druppel uit de mal door hem aan de folie eruit te trekken. Rommel wat heen en weer, hij zal niet makkelijk loslaten. Dan zet je hem op een draaischijfje, maar voorzichtig! Zakt de druppel te ver in, zet hem dan terug in de mal en wacht nog een paar dagen.

Werk de overgangsrand van de mal naar de bovenkant bij, ook weer met een lomer. Kijk hiervoor weer langs de druppel. Hier en daar wat klapjes met het slaghout werkt ook goed. Wat ik van de rand afhaal, gebruik ik ook weer om de overgang van beneden naar boven aan te smeren, op dezelfde manier.

Wanneer dit naar je zin is, laat je hem een paar dagen, licht overdekt met plastic, staan. Is het stevig genoeg, dan prik je er een gaatje in. Liefst aan de onderkant. Wil je er een boom of iets dergelijks in maken (zie "Tree of Nature"), dan is dit moment om daar aan te beginnen. Maak in de bodem een gat, een halve centimeter groter dan een waxinelichtje. Juist, voor een waxinelichtje.....

Dit was het voor zover. Succes en veel plezier!