U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / 2) Een schaal of druppel maken

Deel 2 van 3

Deel 2: Een schaal of druppel maken

Je zult wel de druppels gezien hebben op de website? Nu is natuurlijk de vraag hoe ik deze zo rond aan de onderkant houd, ondanks dat de bovenkant er verder gewoon opgebouwd wordt. Nou, eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Laat ze in de gips mal zitten. Maar dan drogen ze toch uit? Nee, niet als je er plastic folie onder doet. Ik zal het uitleggen…

Nodig:

♦ gipsmal
♦ bal van polystyreen of pollepel
♦ kleinaald, houtmes, lomer, plaat hout, latjes van 1 cm dik en drie korte stukjes van een cm of 5 en ook een cm dik.
♦ huishoudfolie
♦ klei

De gipsmal

Eerst maak je de onderkant. Deze maak ik van een plak die ik ongeveer op 8mm uitrol. Ik snij ze aan beide kanten recht en zorg dat de kleiplaat lang genoeg is zodat deze ruim over de rand van de gipsmal hangt. Dan leg ik de kleiplaat (als ik een 25 cm gipsmal gebruik, houd ik de lap ongeveer 25 cm breed) in de kom. Dan druk ik de kleiplaat in het midden voorzichtig naar beneden terwijl ik de plaat aan de zijkant optil. Anders gaat je plaat kapot door de rand van je mal. Dit doe ik met de bal van polystyreen. Deze rol ik vanuit het midden in een spiraal naar boven in de mal tegen de kleiplaat. Zo gaat je kleiplaat strak in je kom liggen. Dit kun je ook met een pollepel doen.  Let op dan je bij de rand van de mal niet te hard drukt. Dan snij je de plaat gelijk kapot en dat wil je niet. Snij de plaat twee cm boven de rand van de gipsmal af, doe dit met de kleinaald. Waarom niet met een mes? Die kun je niet sturen, doordat een mes de neiging heeft om te kleven en doordat een mes breed is, stuurt hij je alle kanten op, behalve de goede kant. Een naald doet dat niet.

Nu zit het eerste gedeelte mooi in de mal, maar aan de zijkanten heb je nog openingen. Vul dat op met de overige stukken van de plaat. Probeer elke kant met één stukje van de plaat op te vullen. Overlap de naad met één cm en druk deze met de palm van je hand of duim gelijk met de rest van de plaat. Goed aandrukken, anders heb je kans dat het los scheurt tijdens de stook of drogen. Als je dit goed doet, zie je bijna geen naad. Ook daarvan snij je het overige van de plaat ongeveer twee cm boven de rand van de gipsmal af, ook weer met de kleinaald.

 Een bal van piepschuimEen bal van piepschuimEen holle gipsmalEen holle gipsmalDe mal omkerenDe mal omkerenSchuimrubber polyetherSchuimrubber polyether

De vraag....

Oké, nu komt de vraag, wat ga je ermee doen? Ga je er een kom of schaal van maken, Hou dan de bovenkant van de mal als rand van je kom. Gebruik een houtmes en leg deze op de rand van je gipsmal. Snij zo de hele rand af. Gebruik geen ijzeren mes of iets gelijks, je wilt geen gips in je klei hebben. Ga je nog iets op de halve kom maken, misschien wel een druppel net zoals ik, laat dan een rand uitsteken van ongeveer 1 cm waarop je later weer kunt bouwen. Maak deze recht door tegen je rand van je klei een houtje van 1 cm aan te leggen en die als geleider te gebruiken voor je naald.

Verder...

Nu pak je een plank waarop ruimte is zo groot als de bovenkant van je mal. Dek deze af met huishoudfolie. Leg de drie korte stukjes hout op de rand van de gipsmal als je ook een rand van 1 cm hebt overgehouden. Ga je een kom maken, dan hoef je er geen houtjes tussen te leggen. Dus leg je de plaat direct op de gipsmal. Leg de plaat hout daarop en keer in één keer de plaat met de mal om. Doe dat met één hand bovenop, op de plaat hout en één hand onder de mal. Dan optillen en een halve slag draaien.... Nu ligt de mal andersom op de plaat. Doe het hele geval in een plastic zak en over twee dagen zal de kom uit de gipsmal gezakt zijn (afhankelijk van de warmte in je atelier). Het mooie is, dat als de klei iets droger is als eerst is, zal deze vanzelf uit de kom krimpen en niet verder meer drogen.

Na een paar dagen

Haal de plaat met de mal weer uit de zak. Haal de mal van de schaal af. Nu kun je de buitenkant mooi glad maken met een lomer. Voorzichtig, het is niet helemaal droog (gelukkig). Let ook goed op de randen. Lomer van laag naar hoog zodat je mooi de randen mee kan nemen. Is het naar je zin, dan doe je kruislings huishoudfolie over je kom. Eerst van links naar rechts, laat het ruim over de randen vallen. En daarna van boven naar beneden. Doe dit twee keer. De reden dat je het ruim over de rand heen laat vallen is omdat als je je werk uit de mal wil halen de enige manier is om dit te doen door aan de folie te trekken.

Doe nu de mal weer over je schaal (met of zonder houtjes) en keer de mal met plaat weer om. Zo, nu kun je verder opbouwen of afwerken. Wat je er maar mee doen wil…. Wil je een schaal maken, dan kun je de binnenkant nog wat gladder maken en na een dag of zo kun je hem uit te mal halen om er een voet aan te zetten… of oren…of…..

Voor de druppel ga ik verder in het volgende deel, deel 3 “De druppel maken”. Ga je nog verder opbouwen en wil je na verloop van tijd je werkstuk toch uit de mal halen, maak dan van een dik stuk geel schuim (polyether of schuimrubber, wat ook in een matras zit) een steun. Snij aan de binnenkant een vorm van een halve bol uit, mag liever wat krapper dan ruimer. Zo voorkom je dat je onderkant instort. Heb je alleen dunne schuim, plak dan twee stukken op elkaar en snij het dan uit als de lijm droog is.