U bevindt zich hier: Startpagina / Tips & Tricks / Deel 2: De oven vullen

Deel 2 van 2

Deel 2: De oven vullen

De glazuurstook

Voor de glazuur stook maakt het niet uit of je een hoge stook doet of een aardewerk stook, beide hebben een zelfde inrichting van de oven.het enige verschil is het gebruik van de triangels. Voor een hoogstook kun je beter geen metalen triangels gebruiken. Deze kunnen buigen op een hoge temperatuur.

Waar moet je rekening mee houden?

Voor de glazuur stook moet je met meer ruimte rekening houden. Voorwerpen mogen niet tegen elkaar en niet in elkaar. Ook hebben ze meer ruimte nodig, je wilt geen “sympathiebrand”. Dat wil zeggen dat als elementen wat vluchtig worden, dat ze je andere voorwerpen besmetten. Gebruik je chroom, plaats deze dan op de bovenste verdieping. Chroom is al snel vluchtig en veroorzaakt vaak sympathiebrand naar tonoxide glazuren. Daarmee is de mogelijkheid kleiner dat ze andere voorwerpen besmetten, omdat ook de uitlaat bovenin zit. Als elementen vluchtig worden, stijgen ze, net zoals rook, naar boven.

Oven gevuld met geglazuurde voorwerpenOven gevuld met geglazuurde voorwerpen

Voor voorwerpen met tinoxide is het beste als je deze op de laagste verdieping zet, tinoxyde is het meest gevoelig voor chroom. Let ook op met koper, deze wordt vluchtig op hoge temperaturen maar veroorzaakt minder sympathiebrand. Ook rood glazuur heeft meer ruimte nodig om zich heen maar dat is meer omdat rood (meer de grondstoffen die rood maken) rijpt in zijn eigen atmosfeer.

Zet je voorwerpen niet te dicht bij de spiralen. Glazuur wat daar zit, wordt dan eerder zacht en dat kan, omdat andere delen later zacht worden, kleurverschil geven. 

Stook je snel, dan word bovenin warmer, stook je langzamer dan 150 graden per uur, dan heb je goede kans dat onderin warmer word. Dit heeft te maken met de uitlaat aan de bovenkant.

Je kunt je voorwerpen direct op de plaat zetten, als de onderste rand van het voorwerp vrij van glazuur is. Zet ze anders op triangels of driehoekjes. Houd ook rekening met voorwerpen waarop glazuur zit die “loopt”. Deze heeft de neiging om van je voorwerp af te lopen en op je plaat te vallen. Plaats deze op triangels en die weer op een ovenplaat waarop “bathwash” is gesmeerd.

De uitlaat bovenop de oven of aan de zijkant, laat je te allen tijde open staan. Met biscuit wil je graag dat het eerste vocht gemakkelijk de oven verlaat en met glazuur wil je dat de vluchtige stoffen ook snel de oven verlaten. Mijn eerdere gedachten was, dat als je de opening afsloot, dat dan je oven kan gaan "reduceren", maar dat is niet zo. Voor reduceren heb je verbrande stoffen nodig.

De strooming van de gassenDe strooming van de gassen

Reduceren?

Reduceren gebeurd vaak in een gas- of houtoven. Door dat je met verbrandingsmateriaal werkt ( gas en hout), heb je geen zuurstof in de oven wanneer je reduceert. Zuurstof wordt gebruikt door de gasvlam of houtbrand en zet zich dan om in o.a. kooldioxide of CO2. Het onttrekt zuurstof uit de het glazuur en de klei. Koper wordt dan koperkleurig omdat het koper niet "oxideert". In een oxiderende oven zit juist wel zuurstof. Omdat er niets wordt verbrand. Hierin zitten spiralen die op stroom werken en geen verbrandingsgas afgeven.

Koper wordt groen bij kleine hoeveelheden (zie als koper “roest” (oxideert) dan wordt dat ook groen) en verbrand bij grote hoeveelheden, in een electrische oven. Het wordt dan metalliek zwart. Niet alleen koper reageert zo, maar het is het duidelijkste voorbeeld. Andere glazuren reageren weer anders op deze twee verschillende soorten stoken. Reducerend stoken geeft vaak een heel mooi resultaat, het is niet zo vlak als met een oxiderende stook.

Stookprogramma glazuur

Opnieuw stook je voorzichtig tot de 650 graden. Met iedere stook moet je hiermee rekening houden vanwege de kwartssprong. Daarna 150 of 200 graden per uur naar je eindbestemming. Sommige mensen stoken op volle kracht naar de eindbestemming, ik niet. Ik hou graag wat controle op mijn stook. Ook omdat ik veel eigen glazuren gebruik. Deze zijn ingesteld op deze stook. Bij een snelle stook heb je goede kans op verschillende resultaten. De snelheid waarmee je naar je eindtemperatuur gaat, word dan bepaald door de hoeveelheid aan massa die in je oven zit.

Uiteindelijk pendel  ik nog 30 minuten. Pendelen wil zeggen, dat ik, als de eindtemperatuur 1040 is, laat ik deze nog 30 minuten op deze temperatuur staan. Dan heeft het glazuur de mogelijkheid om nog wat uit te vloeien. Dan koel ik in 2 uur terug naar 200 graden onder de hoogste temperatuur en laat hem dan natuurlijk afkoelen. Let wel op, hoe langer je pendelt, hoe meer "heatwork" in je werk gaat zitten. Dat leg ik nog uit in één van mijn videos

De oven open ik pas op 80 graden. Ik wil graag dat het werk niet lijdt onder mijn ongeduld……. Daarbij, t heeft geen nut om met een hogere temperatuur je oven uit te pakken. Ik laat liever m`n handen heel....

HoutovenHoutoven

 Onderhoud

Verbrande stekkerVerbrande stekker

Een oven heeft ook een beetje onderhoud nodig. Ik hou hem graag schoon dus één keer per aantal stoken, stofzuig ik de oven. Met iedere stookbeurt inspecteer ik de spiralen. Zie ik vlekken, dan wordt het tijd om nieuwe spiralen te bestellen. Spiralen zijn goed als ze een egale kleur hebben. In de gleuven van de spiralen mag ook niets aan rotzooi liggen. Het kan je spiralen beschadigen.

Is de kabel van de oven nog in orde? Stekker in orde? Stopcontact in orde? Regelmatig controleren. Hier gaat een hoop stroom doorheen en je wil dat alleen de oven warm wordt, niet je bekabeling.

Controleer ook de afsluiting in de deur. Is dit niet goed, vervangen. De deur is de enige plek waar het mogelijk is om warmte naar buiten te verliezen. Bij mijn Toma oven is dat een smal stuk deken dat met krammen in het steen van de deur gestoken wordt. Vervang je het niet, dan verbrand ook de verf die boven de deuropening zit. Kosten zijn minimaal, het resultaat is groots….

Afdichting van de oven Afdichting van de oven

Ovenplaten moeten vrij zijn van glazuur. Het glazuur kan doorbranden als dit niet wordt weg gehaald. Het gevaar is dan dat de plaat uiteindelijk doorbreekt. Zoals al eerder vertelt, kan bathwash een hele hoop ellende voorkomen. Het zorgt ervoor dat het glazuur niet doordringt in de plaat en het glazuur laat zich veel makkelijker verwijderen. Zorg wel dat beschadigingen in de bathwash weer worden gevuld met bathwash.

Dit was het tot zover. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen via het contact formulier. En nu stoken! :-)

Gebroken ovenplaatGebroken ovenplaat