Moeilijkheidsgraad: stersteren een handigheid in klussen... ;-)

Slibbak maken

Tijd voor wat creativiteit! Hier ga ik uitleggen hoe je het beste een tweetraps slibbak kunt maken. De tweetraps bak is meestal voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Wat je eigenlijk doet, is zorgen dat de flow van het water zo langzaam gaat dat het onderweg zijn lading (glazuur, klei en andere verontreiniging) verliest. Klei en glazuur lossen niet op in water en kunnen daarom ook makkelijker weer van water scheiden. Het tweede voordeel is, dat de verontreiniging zwaarder is dan water. Ik laat je eerst een slibbak zien die ik eens gemaakt heb.

slibbak

 

De slibbak compleet. De aanvoer zit aan de bovenkant

 

slibbak

 

De binnenbak (zwart) in de buitenbak (wit). En de flexibele afvoer (in de plastic zak)

slibbak

 

De afvoer en de voet waarop de binnenste bak rust

 

 Ongeveer nodig....

Ik kan je niet vertellen wat je allemaal nodig heb, dat is afhankelijk van de onderdelen die jij gaat gebruiken en de ruimte die je hebt om je bak te plaatsen. Op de bovenste foto`s is het wel ongeveer duidelijk wat je allemaal kunt gebruiken. Maar wat heb ik gebruikt?:  

♦ Ik heb bij Cranenbroek twee grote bloempotten gekocht in de   uitverkoop. Maakt niet uit, vierkanten bakken zijn ook goed. Als er maar ruimte tussen de middenbak en de buitenbak zit.

♦ Voor de aanvoer heb ik gekozen voor 40 mm doorsnee. Dit is zo een beetje de standaard maat in afvoeren in Nederland. En een paar bochtjes erbij, dan is dat ook compleet.

♦ De afvoer is van een wasbak. Overal te verkrijgen in een complete set voor ongeveer 5 Euro (zie foto rechts).

♦ Een flexibele buis waarmee je de afvoer van de slibbak aan de gewone afvoer zet. Tip: zet wel een sifon achter de aansluiting om de stank te voorkomen.

♦ PVC lijm om de boel aan elkaar te lijmen.

♦ Hout om eventueel een deksel te maken. Verf deze wel, anders heb je binnen de kortste keren schimmel aan je deksel.

afvoer

 

Afvoer bij de Gamma

  Hoe werk het...

 

Dit is de bak in doorsnee. Je ziet de binnenbak in het midden, in de buitenbak zitten. De aanvoer is de blauwe buis maar ook de afvoer is blauw gemaakt.

 

De golfjes die ik in de bakken getekend heb, is de hoogte van het water in de beide bakken. Je ziet dat het water in de binnenbak hoger staat dan in de buitenbak. Het niveau wordt bepaald door de hoogte van de gaten in de binnenbak (zie verderop in dit artikel).

slibbak

De binnenbak heb ik hier geel gemaakt. Zo is het even wat duidelijker. De binnenbak staat op een verhoging zodat ook onder de binnenbak de slib kan gaan nestelen.

 

Links boven in de bak zitten drie (vier) gaten. Kies er voor om meer dan één te boren, om plonsen van het water te voorkomen. Je wilt de flow zo langzaam mogelijk houden. Ik heb er vijf geboord met een diameter van 10 mm.

slibbak

Het water komt van de binnenbak in de buitenbak terecht. Zorg dat de gaten van de binnenbak aan de andere kant zitten dan je afvoer en dat de onderkant van de gaten ongeveer een cm of twee hoger zit dan de onderkant van de afvoer. Zo heeft het water de tijd om zich verder te ontdoen van verontreiniging.

 

Op de buitenbak rust ook de deksel. Dit voorkomt geurtjes. Paar druppels Dettol helpt ook…

slibbak
Hier heb ik de flow in kaart gebracht. Links boven komt het verontreinigde water binnen. Door de twee bochten wordt de snelheid al omlaag gebracht. Het water bereikt langzaam de bodem en verliest z`n eerste verontreiniging. Het iets schonere water gaat via de gaten naar de tweede bak. Vuil is zwaarder dus zal, als het water naar boven gaat, uit het water zakken. In de tweede bak zal door de lange weg naar de afvoer het water de overige verontreiniging verliezen. Uiteindelijk komt het, schoon genoeg, bij de afvoer aan en mag het geloosd worden in het riool.

slibbak

Drie-traps slibbak

Wil je nu een drie-traps slibbak maken, dan kun je van deze tekening uitgaan. Het enige wat je moet doen, is in het midden van BAK 1 een schot plaatsen met daarin ook weer 4 of 5 gaten.

 

De oranje balk in de afbeelding is dat extra schot.Het is mooi als het schot waterdicht aansluit, maar er mag een kiertje in zitten. Voor het schoonmaken is het zelfs handig als je dit schot er uit kan schuiven.

Drie-traps slibbak

Goed, ik denk dat je hier wel mee vooruit kunt. Als je op zoek naar bakken gaat, houd dan in je achterhoofd dat de bakken wel al het water moeten kunnen dragen en dat het mogelijk moet zijn om de binnenbak makkelijk uit de buitenbak te halen moet zijn. Stuit je nog op problemen, laat het me weten via het “contact” formulier en ik mail je terug. Heel veel succes!

Tot slot:

kleislib separatie container botz

 

Een drie-traps slibbak van BOTZ. Ik denk wel de meest gebruikte slibbak onder de keramisten.

zelfgemaakte slibbak

 

 

 

Op deze manier kun je ook een slibbak maken, Je zult op internet veel tekeningen tegenkomen van slibbakken.

gleco

 

Tip van een mede-keramist, de Gleco Trap. Te verkrijgen op Amazone.de