Moeilijkheidsgraad: ster half

Schoonmaken

 

Tja, schoonmaken, das niet zo moeilijk. Maarrrr, wat je niet wilt is meer stof. Ik stofzuig met een bedrijfsstofzuiger (één van de Gamma) met een goed filter erin, een HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) filter. Daarna dweilen.

 

Tafels houd ik altijd schoon en het bestek (gereedschap :-)  ) heb ik onderverdeeld in aparte stapelbare bakken. Soort bij soort.

Gereedschap maak ik nat schoon en de lomers maak ik droog schoon. De ene over de andere schuiven en schoon is het.

 

Vooral na het aanmaken van een glazuur, maak ik m’n werkplek schoon. Om besmetting te voorkomen en om te zorgen dat het niet ergens anders terecht komt. Je werkt vaak niet met de meest milieuvriendelijke en gezonde materialen. Dit doe ik ook met een natte doek en gelijk onder de kraan uitspoelen, als je een bezinkbak heb en anders in een emmer met water. Daar laat je dan de glazuur in bezinken.

stofzuiger

 

Gamma stofzuiger

Houd etenswaren en drinken ver van klei en glazuur. Deze twee gaan niet samen. Klei en glazuur zijn relatief veilig, behalve als je het via de mond binnen krijgt. Gebruik afdroogdoeken voor servies ook alleen maar voor servies net zoals de afwasborstel.

 

Zelf heb ik de gewoonte om na een project te hebben voltooid , alles lekker schoon te maken. Aan het eind van de dag, ruim ik op en leg ik m`n gereedschap bij elkaar voor de volgende dag. Opruimen heeft geen zin als je het de volgende dag toch weer gebruikt.

 

Tot slot:

dweil

 

 

 

Nat dweilen is de beste oplossing om stofvrij te kunnen schoonmaken. Met een bezem verplaats je alleen maar de stof.

handoek en vaatdoek

 

Gebruik regelmatig schone handdoeken en vaatdoeken. Hou vaatdoeken voor glazuur apart.