Oxides
Spelen met oxides puur en alleen vermengt met wat gedemineraliseerd water en Pehatine levert heel mooi werk op. Wat ik het voordeel vind aan deze manier van werken, is dat je beeld er veel levendiger door wordt. Ik laat je een aantal beelden zien die ik zo bewerkt heb.
Gebruik wel handschoenen en het liefst een mondkapje voor dit werkje. Niet bij eten of drinken!
Oxide gaat snel liggen. Dat betekent dat je er een beetje mee moet spelen. Ga je over de bodem met je kwast of spons, dan heb je meer oxide wat dus een dikkere laag geeft. Ik roer de oxide regelmatig, zo blijft het een beetje zweven en hoef ik niet altijd over de bodem om wat aan m’n kwast/spons te hebben. Dat is het spel.... Gebruik in plaats van gewoon water, gedemineraliseerd water. Daar zit geen kalk in. Overal te verkrijgen. |
Inside
Guardian
Guardian (2)
Shape of Nature
Voor dit soort werk kun je geen carbonaten gebruiken, zoals kobaltcarbonaat of kopercarbonaat. Het is te verdund en bewerkt om er lekker mee te kunnen werken. In plaats van oxides kun je ook goed met pigmenten werken. Meng dat op dezelfde manier, met water en Pehatine of Arabische gum. Als het maar lijm is. Maar ook weer hier geldt, pigment hecht vaak ook niet op lage temperaturen. Ook hiervoor dus wat fritte gebruiken of transparante glazuur er over. Op hogere temperaturen hecht het wel goed.
Een aantal oxides, waaronder chroom, heeft last van sympathiebrand. Dat wil zeggen dat het mogelijk is ander werk te besmetten doordat de oxide gaat zweven door de oven.
Geschikte oxides zijn:
♦ ijzeroxide (zwart, rood, geel en paars) ♦ chroom (giftig en last van sympathiebrand) ♦ kobaltoxide ♦ koperoxide ♦ mangaanoxide ♦ rutieloxide ♦ nikkel (giftig) ♦ oker ♦ Alle soorten pigmenten, geschikt voor keramiek
Goed, ik wens je veel succes en laat de foto`s maar komen! |