Kleistempel

Als je keramiek maakt, vind je het ook leuk als mensen je werk herkennen. Niet alleen door het ontwerp maar ook door een handtekening of logo dat zich op een stil plekje bevindt. Nu is het mogelijk om op ieder werk een handtekening met glazuur te zetten of logo te tekenen. Maar om dat consistent te houden, vergt dat toch enige handigheid…. En dan is het handig om een stempel te hebben.

Het laten maken van een stempel van mijn logo heeft wel wat voeten in aarde gehad. In het begin had ik een stempel van fimoklei gemaakt. Het voordeel is dat het best sterk is. Het nadeel, je krijgt het nooit goed scherp.

 

Daarna heb ik een lange tijd een gewone rubberen stempel gebruikt. Dat heeft voorlopig genoeg gewerkt. Rechts heb ik een foto geplaatst.

 

 

Maar was de klei net iets te hard, dan kreeg ik de afdruk er niet in. Te zacht en de klei ging in de stempel zitten. Op zoek naar een stempel die gewoon stevig genoeg zou zijn om ook in leerharde klei een "indruk" achter te laten...

stempel inkt

 

Mijn oude inktstempel

3D printen?

Tja, dat is tegenwoordig "hot" en het zou in principe moeten kunnen. Ik heb toen aan iemand gevraagd die een 3d printer had, om m’n stempel af te printen. Hij wilde het wel proberen. Maar in mijn logo zitten ook hele dunne lijntjes in het midden en aan beide kanten loopt het logo uit in een punt. En daar kan een 3d printer niet mee overweg. Het heeft een minimum dikte en dat was dikker dan de lijnen in m’n logo. Uiteindelijk zag de stempel er niet uit.

 

Toen ik bij een professional aanklopte, (www.materialise.com) kreeg ik hetzelfde te horen.

 Opnieuw op zoek...

Via via kreeg ik de naam van Simone (destempelmakerij.nl) en die is niet duur. Maar tegelijkertijd vond ik ook Koekstempel (www.koekstempel.nl). Beiden heb ik een mailtje gestuurd  en Jan van Koekstempel reageerde net wat sneller.

Stempel van Koekstempel.nl

 

Gefreesde stempel plus afdruk

Koekstempel maakt niet alleen koekstempels maar allerlei stempels. En die worden niet geprint maar gefreesd. Het is eigenlijk ook een CNC webshop. Frezen is vele malen zuiverder dan printen. Ik heb hem mijn stempel in 3d opgestuurd en al snel kreeg ik antwoord van hem. Hij adviseerde mij om hem in kunststof te laten frezen. Ik wilde liever in metaal maar Jan stelde mij gerust, de slijtage zou minimaal zijn. En zo is het ook.

 

Voor een bedrag van 30 euro (toen) maakte hij voor mij een perfecte en een haarscherpe stempel op maat (28mm bij 30mm met een klein handvaatje). Mijn volgende komt weer bij hem vandaan, alleen duurt dat nog wel even. Hij slijt niet zo hard…