Moeilijkheidsgraad: ster Deel 1 van 3

Kleirollen maken

Dit is de basis van het meeste werk wat gemaakt wordt, opbouwen met rollen. Je kunt een kleipers gebruiken, maar ik doe het graag met de hand. Als je dit goed onder de knie hebt, dan ga je er echt veel profijt van hebben. Ik ga je in het kort vertellen hoe ik het doe.

Iedere rol begint met een homp klei. Gniff…. Eerst knijp ik de rol in de vorm van een worst. Niet te precies, gewoon zoals op de foto.

rollen maken

Dan rol je hem. Let op de manier! Je begint met de platte hand op de rol. Met weinig druk (teveel en hij wordt gelijk plat) beweeg je je hand over de klei van je af en naar je toe. Is de klei te vochtig, leg dan onder je rol een oude handdoek of iets gelijksoortig. Zet de doek vast met sterke knijpers of lijmklemmen. Zo blijft je handdoek liggen.

rollen maken  rollen maken

Je merkt dat hij ronder wordt.  Wordt hij platter, dat voel je, dan is de druk van je handen te groot. Verlaag de druk en rol door.  Je zult merken dat hij weer wat ronder word. Is hij te plat, begin dan opnieuw.

 

Meestal merk ik van te voren dat de rol te lang wordt, ik deel hem dan op in twee stukken.

 rollen maken

Nu de dikte bepalen. Door te rollen en langzaam je handen van elkaar af te rollen, merk je dat je rol dunner wordt. Je hoeft niet op één stuk te blijven rollen, want ook aan de linker en rechterkant van je handen moet de rol op dikte worden gebracht. Je merkt dat de druk van je handen op de klei bepaalt hoe snel de rol dunner wordt…of plat…..

rollen maken 

Hier ben ik met een druppel bezig. Dit wordt de eerste laag van de dag. Omdat de rand ouder is dan een dag, kras ik de “oude” laag in en spuit hem met een plantenspuit wat vochtig.

 rollen aanbrengen

Dan breng ik de rol aan. Met m`n favoriete houtmes druk ik de bobbel op de rol naar beneden, de gleuf in dóór tot over het oude gedeelte. Daarmee maak ik één geheel van de wand. Met de duim van m`n andere hand, druk ik de rol naar beneden. Niet te hard, anders vervormt de wand.

rollen aanbrengen

Aan de binnenkant laat ik de rol ook aansluiten. Om te zorgen dat ik wat druk kan zetten, houd ik m`n andere hand er achter.

 rollen aanbrengen

Dan maak ik de buitenkant glad met een stalen lomer, terwijl ik aan de binnenkant m`n vuist er tegenaan houd. Zo kan ik een beetje druk zetten.

 rollen aanbrengen

Dit is een korte voorstelling van hoe ik met rollen werk. Mooie rollen maken is even een handigheid, maar rollen maken is één van de belangrijkste basissen van boetseren.