Moeilijkheidsgraad: sterster

Glazuur spuiten

Spuiten van glazuur kun je met verschillende spuiten doen. Voor het kleine werk gebruik ik een airbrush Badger 250 (zie foto rechts) met een airbrush compressor. Ideaal!

 

Voor het grote werk, een 25 liter huis, tuin en keuken compressor met een boven beker. Koop wel een compressor die olievrij is. Heb je al een compressor die op olie loopt, gebruik dan een olieafscheider. Je wil liever geen olieresten in je glazuur....

 

En een SAGOLA 777, ook super. Eigenlijk is elke verfspuit wel voldoende,  maar hou een minimum nozzle (spuitmond)  aan van 0,8 mm. De sagola die ik heb, heeft een nozzle van 1,2mm. Een kleinere nozzle zal sneller dichtslippen.

airbrush

 

Badger 250 airbrush

Met de SAGOLA moet je wel een aantal dingen rekening houden. De SAGOLA is een set, zowel de compressor en de spuit zijn niet los te gebruiken. Dat heeft te maken met de bouw van deze set. De compressor heeft geen tank, dus levert continu druk. De spuit is daarop gebouwd, al heb je de knop niet ingedrukt, er blijft lucht lopen door de spuit. Zou dat niet gebeuren, dan zou de compressor kapot gaan of de slang barsten, want de compressor slaat niet af. Het voordeel is dat de nozzle van de spuit mooi schoon blijft.

spuitcabine

Daarbij is een spuitcabine onmisbaar. Er zijn twee soorten bij Keramikos maar een handig persoon maakt hem ook  gemakkelijk zelf. Enige wat je nodig heb, is een box of doos met een opening aan de voorkant. Ga je deze maken, maak hem dan van hout, ongeveer een 1 1/2 cm dik, triplex.

zelfgemaakte spuitcabine

 

Zelfgemaakte spuitcabine (internet)

Aan de bovenkant plaats je een ventilator, sterkte is afhankelijk van de grote van je spuitbox.  Heb je geen sterke ventilator, dan zou ik hem aan de achterkant plaatsen. Dan spuit je alles wat je ernaast spuit, direct in de ventilator. Als je nu ook een goed filter plaatst, liefst een electreet filter, dan hoef je in principe de afvoer niet naar buiten te plaatsen. Het filter haalt dan genoeg uit de spuitlucht. Was wel regelmatig het filter uit in lauw/warm water, in een emmer.  En dan aan de lucht laten drogen.

 

Ik heb zelf aan de zijkant van m`n spuitcabine twee kleine tl lampen zitten. Heb je de ruimte, dan zou ik dat ook doen. Je hebt toch stroom nodig voor je ventilator en licht is wel handig in zo`n box.

 

In ieder geval, ga niet zonder cabine spuiten, je vindt je je glazuur overal in je studio terug. Ook is het verstandig om een mondkapje en handschoenen te gebruiken, al was het maar om vingerafdrukken te voorkomen.

 

Tenslotte kun je geen effectglazuren spuiten of glazuur met kristallen. Deze komen niet door de nozzle heen van je spuit met als gevolg dat je spuit verstopt raakt of de nozzle beschadigd.

Hoe te spuiten?

Om glazuur geschikt te maken om te spuiten, verdun je het tot ongeveer melkdikte. Tijdens het spuiten voldoende afstand nemen van je voorwerp, anders gaat het glazuur (net zoals verf) druipen.
En tijdens het spuiten regelmatig je glazuur in je verfspuit wat laten rollen zodat de glazuur niet op de bodem gaat liggen. Deze heeft namelijk de neiging om “uit” het water te zakken naar de bodem.

 

Na het spuiten, vervang ik het glazuur voor water en spuit de glazuurspuit grondig schoon. Gebruik je de Badger of soortgelijk, hou met het schoonspuiten lichtjes je vinger op het eind van de spuitmond (waar het glazuur normaal uitkomt). Zo spuit je ook de beker en de toevoer schoon.

 

Misschien een leuke tip, ik spuit soms verdund oxide met water direct op het voorwerp. Daarna een transparant glazuur erover spuiten.

Tot zover het spuitgebeuren

Tot slot:

m`n eigen compressor

 

 

Dit is m`n eigen compressor. Deze heb ik zelf samengesteld uit twee gewone compressors. Voor het snijwerk van staal heb ik wat meer kracht nodig, daarom deze samenvoeging.

airbrush compressor

 

 

 

 

Een airbrushcompressor, ideaal voor het wat kleinere werk. Deze gebruik ik het meest.

Airbrush compressor

 

 

 

 

 

Dit is een set die je niet kunt scheiden van elkaar. Zonder elkaar werkt het niet. Maar wat een fijne set!

spuitcabine keramikos

 

 

De spuitcabine van Keramikos. Heel fijn en lekker groot. Een groot voordeel is dat er ook verlichting in zit.