Glazuren

Glazuur is de verfraaiing van keramiek. Men deed het vroeger ook al. Maar is dat altijd een verbetering? Nee, dat is niet altijd zo. Soms is minder juist meer. Maar das weer een andere discussie. In dit onderwerp gaan we ervan uit dat het juist een verfraaiing is.

 

Alleen, wat voor een glazuur? Ik heb twee soorten glazuur geplaatst, aardewerk en steengoed. Aardewerkglazuur kan zowel op aardewerkklei en steengoedklei, steengoedglazuur kan alleen op steengoedklei. Daarbij wel vermeld dat als je aardewerkglazuur gebruikt op steengoed, die niet op steengoed kan stoken. Op de pagina "Aardewerk glazuren"en "Steengoed glazuren" heb ik het recept voor de basis geplaatst. Elke glazuur die daaronder komt, bestaat dus uit 100% basis aangevuld met de grondstoffen die bij het behorende glazuur staat.

 

Wil je dat omzetten in grammen, gebruik dan de Excel sheet die je kunt downloaden onder de link Software.

Etruscan amphora

 

Diomedes en Polyxena, van de Etruscan amphora Pontic group

De glazuren die ik geplaatst heb, komen uit eigen huis. Ze zijn getest in m`n eigen oven, een Toma 200 liter met Black Box besturing. Ik gebruik maar twee schema`s, een aardwerk tot 1040 en een steengoed tot 1220 graden. Al m`n glazuren moeten dus passen in deze schema`s. Ik wil niet voor elk glazuur een apart stookschema hebben, dan zou het stoken een kostbare grap worden.

De glazuren zijn vrij voor elk gebruik. Niet toegestaan is het verspreiden van het glazuur met winst als oogmerk en gelieve de naam te behouden die bij het glazuur vermeld is. Verplicht is foto`s opsturen van objecten waarop het glazuur gebruikt is…. Gniff. Nee, dat MAG maar ik zou het wel leuk vinden. Dat kun je doen via "contact".  Je kunt per bericht 2 foto`s of bestanden meesturen met een maximum van 10 Mb.

 

Onderstaande zijn mijn stookschema`s:

 

Biscuit (eerste stook):
♦ in 10 uur naar 650
in 2:30 uur naar 1000
afkoelen

 

Aardewerk:
in 4:30 uur naar 650
in 2:00 uur naar 1040
30 minuten pendelen op 1040
afkoelen

 

Steengoed:
in 4:30 uur naar 650
in 4:00 uur naar 1220
30 minuten pendelen op 1220
afkoelen

 

Ik reken alles om in procenten. Voor het gemak zou je voor je zelf ook de procenten om kunnen zetten in grammen. Als je 100 gram van de basis aan maakt, kun je heel gemakkelijk de grondstoffen ook in grammen onderverdelen. 500 gram is dan van alles 5 keer zoveel, snap je?

 

De samples die als voorbeeld te zien zijn, zijn gekwast met een waaierkwast. Het gedeelte met de logo is drie maal gekwast, zonder logo twee maal. De samples zijn gemaakt van G&S 254 klei.

 

Het glazuur is aangemaakt met 1 deel Pehatine op 2 delen water en is gezeefd met zeef mesh 80 (de blauwe versie).

 

W006 giftige stof Tot slot: Je werkt met stoffen die meestal giftig zijn. Gebruik stofkap en handschoenen. Niet bij een open raam werken en niet eten en drinken bij glazuur verwerking. Gevaarlijke stoffen onder toezicht houden!
W006 giftige stof

 

 

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust via “contact”.

Succes!