Moeilijkheidsgraad: sterster

De oven

Bij een aanschaf van een oven komt heel aardig wat kijken. De eerste beperking is je stroomgebruik. Heb je 230 volt of 400 volt, 3 fase tot je beschikking? En hoe groot wil je uiteindelijk gaan werken?

 En met welke klei ga je werken, aardewerk, steengoed of porselein? Als ik Lenny niet had gehad, had ik waarschijnlijk een te kleine oven gekocht. Gelukkig heb ik op haar advies een goede tweedehandse Toma van 200 liter gekocht.

 

Koop je een tweedehands oven, kijk dan of het frame niet is doorgeroest, de spiralen een egale kleur hebben en of de oven aan de binnenkant er netjes uitziet. Geen donkere vlekken of spiralen die uit de gleuven liggen. Er mogen wel wat barsten in de stenen zitten, dat is niet erg. Als er maar geen stukken uit liggen, dit komt de isolatie niet ten goede. Wil je weten of de spiralen goed zijn, steek tussen iedere spiraal een stukje papier en laat de verkoper de oven even (10 seconden) vol opstarten. Zijn de papiertjes verbrand, dan weet je dat de spiralen het doen.

Foute oven

 

Een slechte tweedehands oven

Oven op 230 Volt

Voor een oven op het lichtnet (230 Volt) heb je eigenlijk een aparte groep nodig. Je verdere beperking is de grootte van de oven. 70 liter is eigenlijk wel het maximale. Ook je maximale temperatuur ligt zo rond de 1200 graden en heel soms 1300 graden. Kun je het daar mee redden, perfect. Vaak heb je alleen bovenladers in deze klasse.

 

Zorg dat je aansluiting in orde is. Is je bekabeling dik genoeg, is je groep zwaar genoeg? Hier in Nederland mag je 3680 Watt per groep gebruiken, mits de groep een stop heeft van 16 Ampère. Zorg dat stekker en stopcontact goed zijn. Gebruik van een CEE stekker en stopcontact is slim, meestal is een gewone stekker en stopcontact niet voldoende (zie hiernaast).

verbrande stopcontact

 

Geen veilige stopcontact, direct vervangen!


Oven op 3 fase, 400 Volt

Hier kun je veel meer mee. De meeste ovens kunnen tot 1300 graden (of meer) en ook de inhoud is veel groter. Je limiet is de limiet van je meterkast. Gemiddeld zit er in een huis 3 x 25 ampère waarmee je dus een redelijke oven kan draaien. Onze oven gebruikt 3 x 18 ampère en wij stoken in de nacht, vanaf een uur of 10. Dat betekent dat er die nacht geen vaatwasser, wasmachine, oven of kookplaat aan kan. We houden dan 3 x 7 ampère over voor de rest, en dat is genoeg.

 

Let op de bekabeling. Deze moet geschikt zijn voor de hoeveelheid stroom. Mijn advies: laat een vakman naar je bekabeling kijken, wat er mogelijk is. Wij hebben 4 x 6 kwadraat liggen naar de oven, maar voor de oven was 4 x 4 kwadraat ook wel genoeg.

 

Let ook op de stekkers. Houd de Ampèrage aan die op de stekker staat. Staat er 3 x 16 ampère op, ga dan geen hogere stroom door de stekker heen sturen. Je wilt dat alleen de oven heet wordt, niet je stekker.

Computer of regelaar

computer

 

Een alleskunner, de Bentrup TC 504

Het is verstandig eerst te kijken wat je met je oven wil doen. Wil je kristallen kweken? Wil je glas bewerken? Dit vergt meer van een computer dan eenvoudige glazuren of biscuit bakken.

 

Het voordeel, er is veel te kiezen. Bentrup is een van de grote merken op dit gebied. Wel een advies, laat alle controllers van dit merk, onder de 300 Euro, links liggen. Je wilt minimaal 3 segmenten (trappen) kunnen stoken en dat hebben die niet.

 

Ga je duurder dan loopt het op tot 30 segmenten met extra`s zoals werkelijke gestookte tijd en betere beveiligingen en zelfs een aansluiting op je computer. Wil je uiteindelijk ook gaan glas slumpen (vormen van glas ), dan heb je ook een controller nodig waarmee je gecontroleerd kunt afkoelen.

 

Verder hebben de meeste controllers en ovens dezelfde type stekkers en zijn dus uit te wisselen.

Locatie oven

Tja, wat is verstandig? Zowel een bovenlader als een voorlader (een oven met een deur aan de voorkant) heeft ruimte om de oven heen nodig. De afstand tussen niet-brandbare muur en oven moet minimaal 15 centimeter zijn en tussen een brandgevoelige muur en een oven minimaal 40 centimeter. Daarbij kun je je oven beter buiten je atelier zetten, tenzij je in de nacht gaat stoken en dan niet in de zelfde ruimte bent. Vanaf 150 graden komen er gassen vrij die niet veilig zijn voor je als mens.

 

Zorg ook dat je oven stabiel staat. Een voorlader kan nogal een stuk zwaarder zijn dan een bovenlader en staat vaak maar op vier poten. Als je een zwakke vloer hebt, dan is het mogelijk dat je vloer het niet houd. Leg dan een plaat van ongeveer minimaal 18 millimeter dik (spaanplaat of multiplex) op de vloer die minimaal 20 cm breder en dieper is dan je oven en zet daarop je oven. De plaat verspreid het gewicht over de vloer. Zo staat het veiliger.

 

Heb je geen keuze, plaats dan een soort afzuigkap boven je oven met een lichte mechanische afzuiging. Zet da afzuigkap niet te laag, maar ook niet te hoog. Zet je hem te laag, dan heb je de kans dat een stevige bries van buiten wind in je oven blaast met als gevolg stukken in je oven.

 

Buiten plaatsen zou ik niet aanbevelen. Het vocht trekt in je ovensteen en platen en kunnen schade geven aan je oven wanneer je deze opstookt. In de schuur kan wel, mits het vochtvrij is. Stook je oven voor het eerst, stook deze met al je ovenmateriaal om al het vocht uit de oven en ovenmateriaal te stoken.

Ovenmateriaal

Het is nuttig om een aantal ovenplaten te hebben. Zorg dat je deze voorziet van "Bathwash". Dat is een bescherming voor je ovenplaten. Als er dan glazuur van je werkstuk afloopt en het valt op de plaat, dan is het met een plamuurmes van de plaat af te halen. Koop je tweede hands ovenplaten, kijk dan of er geen glazuurdruppels op zitten, Deze kunnen na verloop van tijd je plaat zwakker maken.

 

Tussen de platen gebruik je zogenaamde “ovensteunen”. Dit zijn vaak holle buizen van ongeveer 40 of 60 mm in doorsnee.

 

Je werk zet je op triangels of driehoekjes of welke andere benaming ze ook mogen hebben. Ze zijn er in ijzer of keramisch en zijn vaak geschikt tot een graad of 1300. Hiernaast zie je een voorbeeld van stapelmateriaal te koop bij "Creavisie".

Stapel materiaal

 

Ovenmaterialen van Creavisie.

Tot slot:

Toma oven

 

 

 

Dit type oven heb ik zelf. Het is de Toma TSD200, 200 liter met een maximum van 1300 graden.

Black Box

 

De controller, of ovenregelaar, is net zo belangrijk. Dit apparaat bepaalt de mogelijkheden van je oven. Zo kan ik met deze regelaar glas slumpen of fuseren of kristallen kweken. Dit is niet met elke regelaar mogelijk.

Roderveld piramide oven

 

 

 

Dit is een gasoven, van Rohde. Deze kun je ook gebruiken om raku te stoken. Daarbij heb je namelijk makkelijk toegang nodig tot je oven wanneer deze op temperatuur is.

cee stekker 3 polig 16a

 

Een CEE stekker. Maakt veel beter contact dan de standaard stekker/stopcontact dat we in huis en tuin gebruiken. Een CEE stekker gaat dieper in het stopcontact en heeft daarvoor bredere "klauwen"om de pinnen vast te houden