Deel 2: Oven vullen, hoe werk je met een oven?

De glazuur stook

Voor de glazuur stook maakt het niet uit of je een hoge stook doet of een aardewerk stook, beide hebben een zelfde inrichting van de oven.

Waar moet je rekening mee houden?

Voor de glazuur stook moet je met meer ruimte rekening houden. Voorwerpen mogen niet tegen elkaar en niet in elkaar. Ook hebben ze meer ruimte nodig, je wilt geen “sympathiebrand”. Dat wil zeggen dat als elementen wat vluchtig worden, dat ze je andere voorwerpen besmetten. Gebruik je chroom, plaats deze dan op de bovenste verdieping. Chroom is al snel vluchtig en veroorzaakt vaak  sympathiebrand. Daarmee is de mogelijkheid kleiner dat ze andere voorwerpen besmetten, omdat ook de uitlaat bovenin zit. Als elementen vluchtig worden, stijgen ze, net zoals rook, naar boven.

oven gevuld

Oven gevuld met geglazuurde voorwerpen

Voor voorwerpen met tinoxide is het beste als je deze op de laagste verdieping zet, tinoxyde is het meest gevoelig voor chroom. Let ook op met koper, deze wordt vluchtig op hoge temperaturen maar veroorzaakt minder sympathiebrand. Ook rood glazuur heeft ruimte nodig om zich heen maar dat is meer omdat rood rijpt in zijn eigen atmosfeer.

Zet je voorwerpen niet te dicht bij de spiralen. Glazuur wat daar zit, wordt dan eerder zacht en dat kan, omdat andere delen later zacht worden, kleurverschil geven.

Je kunt je voorwerpen direct op de plaat zetten, als de onderste rand van het voorwerp vrij van glazuur is. Zet ze anders op triangels of driehoekjes. Houd ook rekening met voorwerpen waarop glazuur zit die “loopt”. Deze heeft de neiging om van je voorwerp af te lopen en op je plaat te vallen. Plaats deze op triangels en die weer op een ovenplaat waarop “bathwash” is gesmeerd.

 

De uitlaat bovenop de oven of aan de zijkant, laat je te allen tijde open staan. Met biscuit wil je graag dat het eerste vocht gemakkelijk de oven verlaat en met glazuur wil je dat de vluchtige stoffen ook snel de oven verlaten. Het is zelfs mogelijk, dat wanneer je de oven afsluit, je oven licht gaat “reduceren” in plaats van “oxideren”. Dat kan betekenen dat je glazuur er anders komt uit te zien dan dat de bedoeling is.

 

De oorzaak van de reductie is omdat sommige stoffen in het glazuur verbranden, koolmonoxide vormen, en dan geen ruimte krijgen om de oven te verlaten. Hieronder een goede uitleg.

 verloop uitlaatgassen

 

De stroom van de gassen

Reduceren?

Reduceren gebeurd vaak in een gas- of houtoven. Door dat je met verbrandingsmateriaal werkt ( gas en hout), heb je geen zuurstof in de oven.  Zuurstof wordt gebruikt door de gasvlam of houtbrand en zet zich dan om in o.a. kooldioxide. Het onttrekt zuurstof uit de het glazuur en de klei. Koper wordt dan koperkleurig. In een oxiderende oven zit juist wel zuurstof. Omdat er niets wordt verbrand. Hierin zitten spiralen die op stroom werken en geen verbrandingsgas afgeven.

 

Koper wordt groen bij kleine hoeveelheden (zie als koper “roest” (oxideert) dan wordt dat ook groen) en verbrand bij grote hoeveelheden. Het wordt dan metalliek zwart. Niet alleen koper reageert zo, maar het is het duidelijkste voorbeeld. Andere glazuren reageren weer anders op deze twee verschillende soorten stoken.

Stookprogramma glazuur

Opnieuw stook je voorzichtig tot de 650 graden. Met iedere stook moet je hiermee rekening houden vanwege de kwartssprong. Daarna 150 of 200 graden per uur naar je eindbestemming. Sommige mensen stoken op volle kracht naar de eindbestemming, ik niet. Ik hou graag wat controle op mijn stook. Ook omdat ik veel eigen glazuren gebruik. Deze zijn ingesteld op deze stook.

 

Uiteindelijk pendel  ik nog 30 minuten. Pendelen wil zeggen, dat ik, als de eindtemperatuur 1040 is, laat ik deze nog 30 minuten op deze temperatuur staan. Dan heeft het glazuur de mogelijkheid om nog wat uit te vloeien. Dan koel ik in 2 uur terug naar 200 graden onder de hoogste temperatuur en laat hem dan natuurlijk afkoelen.

De oven open ik pas op 80 graden. Ik wil graag dat het werk niet lijdt onder mijn ongeduld…….

Gasoven

Gasoven

 Onderhoud

 

verbrande perilex

 

Verbrande stekker

Een oven heeft ook een beetje onderhoud nodig. Ik hou hem graag schoon dus één keer per aantal stoken, stofzuig ik de oven. Met iedere stookbeurt inspecteer ik de spiralen. Zie ik vlekken, dan wordt het tijd om nieuwe spiralen te bestellen. Spiralen zijn goed als ze een egale kleur hebben. In de gleuven van de spiralen mag ook niets aan rotzooi liggen. Het kan je spiralen beschadigen.

 

Is de kabel van de oven nog in orde? Stekker in orde? Stopcontact in orde? Regelmatig controleren. Hier gaat een hoop stroom doorheen en je wil dat alleen de oven warm wordt, niet je bekabeling.

 

Controleer ook de afsluiting in de deur. Is dit niet goed, vervangen. De deur is de enige plek waar het mogelijk is om warmte naar buiten te verliezen. Bij mijn Toma oven is dat een smal stuk deken dat met krammen in het steen van de deur gestoken wordt. Vervang je het niet, dan verbrand ook de verf die boven de deuropening zit. Kosten zijn minimaal, het resultaat is groots….

ovendeur

 

Afdichting van de oven

Ovenplaten moeten vrij zijn van glazuur. Het glazuur kan doorbranden als dit niet wordt weg gehaald. Het gevaar is dan dat de plaat uiteindelijk doorbreekt. Zoals al eerder vertelt, kan bathwash een hele hoop ellende voorkomen. Het zorgt ervoor dat het glazuur niet doordringt in de plaat en het glazuur laat zich veel makkelijker verwijderen. Zorg wel dat beschadigingen in de bathwash weer worden gevuld met bathwash.

 

Dit was het tot zover. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen via het contact formulier. En nu stoken! :-)

Gebroken ovenplaat

 

Gebroken ovenplaat