Deel 2 van 2

Kegels of cones

Wat hebben kegels nu nog van doen in deze tijd? Ondanks dat we computers hebben die de oven kunnen controleren en beheersen, is de kegel nog het meest betrouwbaar. Een thermokoppel slijt op een gegeven moment en kan ook gaan afwijken.

Maar het meest frustrerende aan een meetapparaat met thermokoppel, is dat hij alleen de temperatuur aangeeft. De temperatuur is niet het enige wat glazuur doet lukken. Het is ook de tijd. Tijd en warmte geven  samen de energie aan het glazuur om te doen “groeien”. Kijk maar eens naar "slow cooking", eigenlijk hetzelfde idee. Kegels reageren op dezelfde manier als glazuur omdat ze van dezelfde grondstoffen zijn gemaakt en ze zijn daarom perfecte meetbronnen. Dat is ook de reden dat er “150 graden per uur” onder de tabel staat. Dan geeft de kegel de exacte temperatuur aan….

 

Links heb ik een tabel geplaatst die de segerkegels vergelijkt met de temperatuur in Celsius. Onder de link "Documentatie" op de startpagina kun je de printbare versie downloaden. Ik heb deze op mijn werkplek hangen, super handig. Er zijn namelijk nog glazuurmakers (waaronder Duncan) die hun stooktemperatuur opgeven in cones in plaats van graden/fahrenheit.

cones vs celcius

 

Het tabel

Hoe meet je dan…..

large cones in standaard

 

Drie grote kegels in een standaard

In het vorige onderdeel liet ik een foto zien van drie kegels in een oven. Dit zijn zogenoemde “large” kegels, oftewel grote kegels. Hiernaast zie je een foto van drie “large” cones in een standaard.

 

Voor een exacte meting en een handgestuurde oven zet je drie opvolgende in zo`n voet, bijvoorbeeld 05, 04 en 03. Deze combinatie is geschikt voor een stook tot 1060 graden. Die zet je in de oven recht tegenover een kijkgat. Je moet ze kunnen zien tijdens de stook. Je stookt de oven op met 150 graden per uur, of in ieder geval de laatste 2 uur.

Als kegel 05 (leidende cone of "guide") omvalt, dan moet je alert worden. Gaat kegel 04 (stook cone of "witness") omvallen dan zit je al vrijwel op je eindtemperatuur. Is  kegel 03 (bewakingscone of "guard") gevallen, dan ben je al te ver. Als kegel 04 gevallen is, dan schakel je de oven uit of ga je pendelen. Rechts zie je een tekening van de perfecte stook.

 

Een perfect gestookte oven zal de kegel laten buigen tot een hoek van 90 graden. Als de kegel minder is gebogen dan is de stooktemperatuur lager geweest dan het betreffende nummer aangeeft. Als de kegel meer is gebogen, dan is de stook temperatuur er boven geweest.

De perfecte stook

 

De perfecte stook

Gebogen cone

 

Een cone 10, gebogen en berekend op 60 graden per uur

Dit is in het kort hoe je met kegels kunt werken. Is dat het enige? Want ik heb een oven met computer. Dan is dit dus niet nodig. Fout. Mijn gewaardeerde collega Daniel Bende gebruikte de kegels om de "hot / cold-spots" te ontdekken in zijn oven. En hij ontdekte een hotspot van 35 graden hoger dan de temperatuur die hij graag gewild had.

 

Als je ook eens wil kijken hoe jouw oven omgaat met de temperatuur, kijk dan eens naar het andere artikel wat ik speciaal geschreven heb hierover. Daar vind je een duidelijke uitleg over hoe je het beste zoiets kan aanpakken. De link, "Cones gebruiken".

De Kiln sitter

De kiln sitter is een typische oven die gebruik maakt van kleine kegels of cones die bijna bij iedere keramiekzaak te verkrijgen zijn. Alleen hoef je niet te kijken wanneer de kegel omgevallen is, nee. De kegel ligt tussen drie staafjes (zie foto) en wanneer de temperatuur gehaald is, zakt de kegel door en schakelt het bovenste pennetje de oven uit door middel van een schakelaar.

 

Maar daar later meer over in het onderwerp "De oven".

kilnnsitter